Останките от античния град - реставрирани и експонирани с европейско финансиране

Стара Загора Лайф

13-01-2014, 11:56

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Артефакти от старозагорския музей ще гостуват в Лувъра

Античният форум в Стара Загора

Завършиха дейностите по проекта за превръщане на културно-историческите паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция.

Археологическите останки, разкрити в центъра на града, бяха запазени и интегрирани в съвременната градска среда с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013) - направление “Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции”.
Проектът на стойност над 4 млн. лева обхвана реставрация, консервиране и експониране на елементи на отбранителното съоръжение (портата, крепостните стени, главния площад и улиците на античния град), оформяне на модерни външни експозиционни зони, интерактивна информационна система и туристическа инфраструктура за достъп до комплекса откъм централния градски площад за провеждането на спектакли, празненства и други събития. В рамките на проекта бяха обучени служители на Регионалния исторически музей, както и 5-ма аниматори, които ще обслужват посетителите на археологическия културен комплекс, Регионалния исторически музей Стара Загора и Туристическия информационен център.
Дейностите по проекта и очакваният принос за развитието на Стара Загора ще бъдат представени на пресконференция на 15 януари 2014 г. (сряда), от 10.00 часа в Зала 2 на Община Стара Загора. В пресконференцията ще участват кметът на Стара Загора Живко Тодоров и инж.Янчо Калоянов–ръководител на проекта.