Сексолог се гаври с фалоса на Волен

Животът

13-01-2014, 12:09

Автор:

Янаки Григоров

Всичко от Автора

И Хитлер е бил здрав, защото е политически удобен, твърди д-р Бостанджиев

"Партия „Атака" е абсолютен политически паразит, който се храни от слабостта на другите партии". Такова определение на националистическата формация даде днес  по бТВ психиатърът Михаил Михайлов в коментар на скандалите около лидера й Волен Сидеров. Психотерапевтът и сексолог Румен Бостанджиев пък определи Сидеров като „театрална фигура, която е удобна за някого". „Нека не вкарваме психиатрията и психотерапията в тази тема. Здрав човек ли е Хитлер - най-вероятно е бил много здрав и е бил много удобен. Винаги може да се намери психиатър, който да го определи като здрав, защото е бил политически удобен", допълни Бостанджиев.

Михаил Михайлов доразви тезата си и обясни, че слабостта на политическите партии в България води до взаимоотношения паразит - гостоприемник. „Истинският разговор е защо партия ГЕРБ го беше прикоткала, сега се случва същото с БСП и ДПС - това е слабостта на политическите партии и политическата система. Няма стратегия, има ситуационно мислене, защото са слаби. Не мислят за бъдещите 15 години, а как да оцелеят в управлението", обясни психиатърът.

По думите му решението е не психотерапевтично, а гражданско и политическо. „Българското общество не може да функционира по този начин и протестите го доказаха - не може да се толерират такива партии. Бездуховността, която липсва от училището, се пренася към ежедневието и към политиката - хората нямат рецептори за това - всяка партия трябва да осъди поведението на Сидров, а къде е Станишев, който се крие цяла седмица, къде е ДПС?", попита Михайлов.

Румен Бостанджиев отказа да прави заключения въз основа на репликата на Волен Сидеров за фалоса, но подчерта, че в публичното пространство има борба на две различни визии и е въпрос на индивидуална способност да четем между редовете: „Трябва да разграничим пиар имиджа и истинския проблем", категоричен бе сексологът. Той изтъкна още, че националистическите формации разчитат на нискообразован електорат, който лесно се манипулира от популистки тези. „Те разчитат да посочим различните от нас ще решим всичките си проблеми. Това е изключително примитивна психологична манипулация. Прозирам определено опасност - колкото по-лесно манипулируеми са хората, толкова по-лесно могат да разпознаят в такъв човек бъдещия си лидер, който всъщност ще ги заведе до пълен провал", коментира още сексологът.