ГЕРБ към БСП: Къде са обещаните 12 хил. нови работни места за Бургаско?

Новините

13-01-2014, 14:23

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Семир Абу Мелих: ГЕРБ е моята партия, не сменям убежденията си

След повече от половин година управление на БСП, статистиката ясно показва, че в момента безработицата в страната според ЕВРОСТАТ е над 13,2%, коментират от партията

Къде са обещаните в предизборната програма на БСП „най-малко 12 000 нови работни места в Бургаска област”, попитаха депутатите от ГЕРБ Диана Йорданова, д-р Галина Милева и Семир Абу Мелих в началото на новата парламентарна година.

Десетките предизборни обещания не само, че не са изпълнени, но дори не са поставени основи за работа в тази посока, категорични са народните представители от ГЕРБ.

Сред акцентите от регионалната програма на социалистите беше нарастване на устойчивата перманентна заетост, като поне половината от тези работни места да са в малките общини извън областния център. Както и намаляване на младежката безработица с минимум 50 %. Нищо от тези обещания не се е случило – дори напротив.

„След повече от половин година управление на БСП, статистиката ясно показва, че в момента безработицата в страната според ЕВРОСТАТ е над 13,2%, докато при управлението на ГЕРБ беше около 12% и то при най-тежката финансово-икономическа криза в света. Увеличава се значително и младежката безработица - 28,8%, при средноевропейски нива 23%. В Бургас, както и в други населени места, се закриват предприятия, които до скоро са работили”, коментира Диана Йорданова.

Тя припомни, че БСП обеща още от 2014 г. година премахване на плоския данък от 10% и замяната му с прогресивно данъчно облагане. Социалистите обещаха въвеждане на т.нар. данък "богатство", при който удръжката за доходите над 4500 лв. месечно да стане 20%. Идеята обаче беше сериозно променена и "богати" се оказаха всички с доходи над 2700 лв., а предложеният данък падна от 20% на 15%.

Обещаното от БСП строителство на АЕЦ "Белене" вече е забравено. Една година след провеждането на референдума за строителство на АЕЦ „Белене“, който бе проведен по инициатива на БСП, и за който бяха изхарчени над 14 млн. лева на данъкоплатците, не са предприети никакви реални действия от правителството за изграждане на централата.

Д-р Галина Милева заяви, че има сериозно забавяне с получаването на втора акредитация за Медицинския факултет. „С колегите ми 4 години положихме много усилия работата по създаването на Факултет по „Обществено здраве и здравни грижи” в структурата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас да бъде финализирана. Проектът беше

стигнал до етап министърът на образованието да внесе в МС искане за отваряне на такъв факултет и след това да бъде гласувано решението в НС. Депутатите от БСП твърдяха, че са бяха приели това като своя кауза, но се оказва, че все още се бави втората необходима акредитация.

Тя коментира, че възможното обяснение е, че настоящият министър на образованието и науката Анелия Клисарова е ректор-лектор в Медицинския университет Варна. „Трябва всички да се обединим около каузата за откриването на факултетът в Бургас, без значение от политическата принадлежност”.

Д-р Галина Милева заяви още, че днес е получила притеснителен сигнал от страна на граждански организации.

„Сигнализираха ми, че денонощният национален телефон за сигнали срещу насилие срещу граждани спира да работи денонощно. Причината е, че МВР няма пари за неговата дейност, тъй като средствата за тази сфера са с 2/3 по-малко. През нощта обаче се получават най-голям брой сигнали и жалби за пострадали хора. Предстои да поставя този въпрос в парламентарната Комисия по здравеопазване и тази за вътрешна сигурност и обществен ред”, сподели д-р Милева.

Пред журналистите Семир Абу Мелих категорично отрече появилите се спекулации за напускането му на групата на партията. „Не съм напуснал ГЕРБ и нямам никакво намерение да го правя. Няма да сменя моите десни убеждения с леви, либерални или неутрални, не мога да си обясня и защо се появиха подобни твърдения в медийното пространство. Аз съм станал народен представител от листата на ГЕРБ, това е моята партия”, коментира бургаският депутат.