Правят "Куди" и "Сурва" на новия център в Съединение

Животът

13-01-2014, 20:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В центъра на града ще се извие голямо хоро

В Съединение ще празнуват обичаите "Куди и "Сурва". Утре от 13,30 часа в центъра на града ще се извие голямо хоро. На този ден всеки е длъжен да излезе и да играе за здраве и успех през годината. Децата сурвакат по-възрастните, а те им дават в замяна лакомства.

"Хората спазват традициите на 100-годишен обичай, което се случва само в този район на страната", коментира кметът Георги Руменов.

На празника се очакват гости от цялата страна. Хорото е в центъра, а за доброто настроение ще се грижи оркестър "Калофер". Празникът ще се почете на изцяло обновения център на Съединение. На него са  плочките, изградено е водно огледало, има нови алеи, пейки и осветление.

Тази вечер тръгват кудите по къщите. Това е зимен мъжки обичай, отразяващ отношението на младите момци към трудолюбието. Самият обичай се състои в обхождане по домовете на момичетата, което се прави, за да се покажат украсените момци, здрави и силни, готови за труд и отмъщение към турският поробител. Така ставало възможно и младежът да посети домът на любимото момиче, да се запознае с близките и да покаже отношението си към нея, което се изразявало с надиграване и младежки закачки. Обичаят "Куди" продължава два дни, като обхождането започва вечерта преди Васильов ден по стар стил, продължава през цялата нощ и завършва на другия ден по обяд. После започват хората и веселията.

На Ивановден по стар стил на 20 януари пак ще има празненства. Тогава за настроението в центъра на Съединение ще се грижи оркестър "Пловдив".