Кметът дава петела на Банго Васил

Мисия Пловдив

13-01-2014, 16:45

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Нина Стоянова

Всичко от Автора

В "Столипиново" празнуват циганската Нова година

Утре за "Столипиново" е голям празник. Ромите посрещат своята Нова година. Денят е известен като Банго Васил (Василица).

Тържествата в пловдивския квартал започват в 11 часа пред офиса на фондация Рома на ул. "Ландос". Всяка година по традиция се разиграва томбола, като най-голямата награда е петел. "Кметът Иван Тотев ще е наш гост, той ще изтегли печелившия и лично ще връчи петела", каза за Plovdivutre.bg общинският съветник и организатор Антон Карагьозов. На празника очакват и районния кмет на "Източен" Петър Петров.

И тази година циганският празник няма да мине без конкурса "Мис Чае Шукарие", в който участват най-красивите момичета от квартала.

За доброто настроение ще свири оркестър "Рома". Ще има танци, кебапчета и вино, допълни Карагьозов.

Банго Васил е семеен празник. Легендата разказва как защитникът на ромите Свети Васил възстановява моста, разрушен от дявола, по който те преминали. Според друго предание Свети Василий спасил ромския род от удавяне в бушуващото море, като им изпратил ято гъски.

В празничните дни по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка.

Утре започва и сурвакането. Децата обикалят съседските къщи за здраве и късмет. За ромите е важно и какъв ще е първият човек, влязъл утре в къщата им, защото от това зависи каква ще им бъде цялата година.