Откриха надгробния камък на Караджата с нова дата на смъртта му

Животът

13-01-2014, 18:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Оригиналният надгробен камък на Стефан Караджа е намерен при строителните работи в къщата-музей на Баба Тонка, пише БГНЕС.
Каменният кръст се оказва още по-ценен, тъй като на него е изписана друга дата на смъртта на войводата, уточняват от Историческия музей в Русе. Във всички исторически справки се смята, че Стефан Караджа е починал на 31 юли 1868 г., докато според надписа на кръста това е станало ден по-рано - на 30 юли 1868 г.
Каменният кръст е бил намерен от работниците, които извършват ремонта на къщата на Никола Обретенов, която е превърната в музей на Баба Тонка. До този момент се е смятало, че надгробният паметник на войводата е изчезнал във времето. "Това е варовиков блок в характерната форма за долината на Русенски Лом кръст, който в горната си част завършва в трапец. Украсата му е традиционна – с малки кръстове в раменете и т.нар. триъгълно-вдлъбнат орнамент, плетеница, която обрамчва кръста. Сред тези древни символи са поместени цифри – датата на смъртта на войводата, 30 юли 1868 и калиграфски изписаното му име", обясниха от музея.
Според спомените на съвременниците му Стефан Караджа е съден в Русе, а след смъртта му погребан, а мястото на гроба му било белязано от Баба Тонка. По-късно бил поръчан и надгробният му паметник, който сочел гроба на войводата до 1962 г. След това старото русенско гробище е престанало да съществува и надгробието вероятно е било прибрано в действащия тогава музей "Баба Тонка". То обаче никога не е било показвано пред публика.
Къщата-музей "Баба Тонка", която стои затворена от 20 години, ще бъде открита официално на 6 май – празника на град Русе, заяви кметът Пламен Стоилов. Тя ще бъде с нова по-модерна експозиция, за която ще се отпуснат средства от Министерството на културата.