Още едно семейство с трихинелоза

Лекарите очакват още заразени

Цяло семейство - съпрузи и дете на 5 г., беше прието вчера с трихинелоза в инфекциозната клиника на университетската болница “Свети Георги” в Пловдив.

Мъжът е член на ловната дружинка в с. Храбрино, където преди няколко дни избухна епидемичен взрив на болестта, пише 24chasa.bg.  До този момент 10 души от селото, яли луканки от диво прасе, са се разболели. Преди тях други петима от град Стамболийски пипнаха заразата пак от домашни суджуци, в които е имало месо от глиган.

 Общо 18 души са настанени в УМБАЛ “Свети Георги”, пет от тях са деца. Всички те са били с висока температура, отоци и алергични обриви. Няма опасност за живота на пациентите.

“Симптомите лесно могат да се сбъркат с грип заради мускулните болки. Трихинелозата обаче не се поддава на лечение с антибиотици”, заяви шефката на инфекциозното отделение проф. д-р Марияна Стойчева. Тя очаква броят на заразените да се увеличи. Инкубационният период може да продължи до месец.

По непотвърдена информация 36-има са опитали от месните деликатеси.

“Три глигана са приносители на паразита. Единият, от който са заболели в Стамболийски, е отстрелян в с. Душанци, Пирдопско. Другите две животни са от района на село Бойково, Пловдивско”, коментира шефът на областната агенция по храните д-р Иван Шиков.

Пробите от дивите прасета са положителни. Издадена е заповед ветеринарните инспектори да издирят останалите количества от месото и да го конфискуват.