Генералтошевци сричат на румънски

Мисия Добрич

14-01-2014, 09:14

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Оттатък браздата се учат да пишат на български

До дни трябва да стартира безплатен курс за обучение по румънски език в народно читалище "Светлина 1941 г." в добруджанския град Генерал Тошево. В момента се набират кандидати, които иска да учат езика на северните ни съседи.

Читалищният секретар Мария Господинова разказа, че курсът е безплатен, защото е в рамките на проект по трансгранична програма Румъния - България, пиши Стандарт. "Проектът е на стойност малко над 200 хил. евро, като ние сме водещи в него, а партньор ни е културният дом в Наводари", добави тя.

Любопитното е, че докато нашенци ще се учат да сричат на румънски, в Наводари желаещи от северните ни съседи ще усвояват нашия език. Курсът ще продължи до края на юни, като сред мераклиите, които вече са ходили до читалището, за да се запишат и да разберат повече подробности били както хора, които лятото работят по морето, така и ученици от добруджанския град в горен курс. Господинова сподели, че това не е първият курс по румънски. Преди време общината организирала такъв и тогава също имало интерес. Причината, според нея, се крие в това, че доста румънци идват на почивка в по Добруджанското Черноморие, а има и такива, които през уикендите през цялата година просто отскачат с колите си за по кафе. В рамките на проекта двете културни институции ще проведат през пролетта от двете страни на границата два фолклорни фестивала и два концерта на школи по модерен балет. През летните месеци пък участниците в школите ще лагеруват на два пъти - веднъж в Румъния и веднъж в България.