В памет на Кольо кръщават улица в Пловдив (СНИМКИ)

Сбогом на големия и неповторим Кольо Карамфилов

Градската художествена галерия в Пловдив потъна в скръб. Повече от 100 роднини, близки и приятели се поклониха за последно пред неповторимия художник Кольо Карамфилов.

Потънали в сълзи и черно до ковчега на Кольо ридаеха майка и съпруга. В инвалидна количка сред опечалените бе и синът му Росен, който страда от церебрална парализа.

Сбогом с цвете в ръка казаха и актьорите Христо Мутафчиев, Иван Ласкин, художникът Ангел Гешев, бившият кмет Славчо Атанасов, заместник-кметът Стефан Стоянов.

"Велик човек. Тепърва ще разберем колко голям е бил", сподели Елин Рахнев, приятел, писател и драматург. "Трябва да помогнем на сина му Росен. Той имаше много силна връзка с баща си. Ще го направим тихо и без много да се шуми", каза писателят. Приятели и съмишленици искат да създадат фондация "Кольо Карамфилов". Трябва да има и улица на Колето, допълни Рахнев.

Ще го обичам винаги! Харесваше всичките ми песни. Бих му изпял всичко, сподели Стенли.

Погребението на художника е в 14 часа на Централни гробища.

Маестрото почина на 12 януари след усложнение от перитонит. Той е получил кръвоизлив в къщата си в Садово.

Само преди месец той отпразнува 50-годишния си юбилей.

Нестандартният художник работеше в различни жанрове - графика, скулптура, пърформанс, интериорен дизайн, инсталации. Негови творби са притежание на колекционери в България и чужбина. Подреждал е изложби в Париж, Москва, Виена, Варшава, Япония.

Кольо Карамфилов е и от създателите в Пловдив на култовата група Ръб през знаковата 1989г.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ПОКЛОНЕНИЕТО ВИЖ ТУК.