Митко грабна петела, Златка - короната (СНИМКИ+ВИДЕО)

Животът

14-01-2014, 13:04

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нова Златка врътна дупе и стана Мис Чае Шукарие

Банго Васил - традиции и обичаи

Цигански танци и музика в центъра на "Столипиново"

Пловдив отново се превърна в център на празненствата по случай ромския празник Банго Васил или циганската Нова година. Тържеството е навръх Василица – 14 януари. По традиция семейството се събира и празнува, цели три дни.

Десетки цигани се събраха в центъра на "Столипиново". Те с радост гледаха и слушаха програмата с песни и танци. Специални гости бяха кметовете на "Източен" и "Северен" - Петър Петров и Ральо Ралев.

За ромите от "Столипиново" бе подготвена традиционната томбола. Освен алкохолни напитки и мезе към тях, голямата наградата беше петел. Животното е символ на празника, защото се вярва, че именно с кръвта на петела Банго Васил спасил циганско семейство по време на робството. Според циганската традиция, който отнесе пернатото, ще се радва на здраве и благополучие през годината. А печелившият днес бе Митко, който с радост грабна голямата награда и каза, че ще си похапне вкусно с цялото семейство.

Навръх Василица се проведе и традиционният конкурс "Мис Чае Шукарие". Пет ромски красавици на тийнейджърска възраст се бориха за почетната титла. След като хубавиците показаха танцовите си умения, бе взето и крайното решение. Първа стана Златка, която омагьоса публиката с естествено кестенявата си коса и чупки в кръста.

Ромите от Столипинова ще празнуват Банго Васил три дни.