Откриват се възможности за нови френски инвестиции в Бургаско

Френския дипломат прояви интерес към конкретни параметри от представената му подробно от българския домакин областната стратегия за развитие за привличане и насърчаване на френския инвестиционен интерес в областта на промишлеността и различни аспекти на аграрните дейности у нас

Областният управител Павел Маринов прие Негово превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Република Франция у нас на неговото първо протоколно посещение в областта. Френският дипломат бе придружаван от културното аташе към посолството господин Дейвид Вайзман. Областният управител подробно запозна Негово превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан с големите възможностите, които предоставя Бургаска област за чуждестранни инвестиции в областта на селското стопанство, туризма и индустрията. Специално място в експозето на Павел Маринов бе отделено на готовността от българска страна за създаване на съвместни френско-български проекти в областта на морския бизнес, екологията и поддържане чистота на морските води. Френския дипломат прояви интерес към конкретни параметри от представената му подробно от българския домакин областната стратегия за развитие за привличане и насърчаване на френския инвестиционен интерес в областта на промишлеността и различни аспекти на аграрните дейности у нас.

На срещата бе отчетена необходимостта от продължаване и задълбочаване на съществуващия традиционно добър културен диалог и обмен между нашите приятелски страни чрез организиране на съвместни културни прояви у нас и във Франция. Пример за това е предстоящото откриване тази вечер в Бургас на изложбата на Жул Паскин, световно известен френски художник, който има български произход. 

"Радостен съм, че Бургас е един от българските градове, в които има огромен интерес към френския език и култура. Реализирането на изложбата "Жул Паскин - от Видин до Париж" е израз на добрите ни двустранни отношения и желанието за сътрудничество." , заяви посланикът по време на среща си с кмета на Бургас Димитър Николов.

Негово превъзходителство изрази увереността си, че експозицията на Жул Паскин ще се радва на голяма публика, докато гостува в морския град.

Кметът Николов заяви, че Бургас има желание да си сътрудничи още по-активно с френски културни институции и да бъде домакин на техни гостуващи изложби.

Поради големия интерес към френския език, в ГРЕ "Г.С.Раковски" предстои да бъде разкрита нова паралелка по френски, стана ясно още по време на срещата.