Окончателно: Делян Пеевски остава депутат

Новините

15-01-2014, 06:42

Снимка:

Юлия Лазарова

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Конституционният съд отхвърли искането на президента като недопустимо

Конституционният съд (КС) отхвърли като недопустимо във вторник питането на президента Росен Плевнелиев дали Народното събрание може да отменя свое решение. То беше отправено в края на октомври по повод решението на парламента от 19 юни 2013 г., с което Народното събрание отмени решението си за избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Така институцията потвърди окончателно депутатския статут на Делян Пеевски и сложи окончателна точка на казуса. В същото време обаче решението на КС дава картбланш на парламента да отменя безпроблемно свои собствени решения за назначения.
Делян Пеевски беше избран за председател на ДАНС на 14 юни миналата година, а след масовите протести за това решение парламентът отмени решението си за избора му. От ГЕРБ сезираха Конституционния съд с искане да бъде прекратен депутатският му имунитет, като през октомври след дълго протакане делото беше решено, а искането - отхвърлено. Конституционният съд прие, че въпреки че Пеевски е положил клетва и е дал интервю като председател на ДАНС, той реално не е встъпил в длъжност. През декември КС прие тълкувателно решение, което също бетонира сина на Ирена Кръстева като депутат.

8:3

Конституционният съд е приел становището си с мнозинство от осем от членовете на институцията срещу трима души против, научи "Капитал" от източници в съда. Решението е гласувано в отсъствието на съдия Кети Маркова.

С особено мнение са останали трима от съдиите – докладчикът Анастас Анастасов, Благовест Пунев и Румен Ненков. Тримата смятат, че искането на президента е допустимо, а решението на парламента е противоконституционно, защото няма посочено, а и съществуващо законово основание Народното събрание да отмени по своя инициатива собственото си решение за избор на мандатна длъжност, когато избраният е встъпил в длъжност. Трябвало е чрез министър-председателя оставката на Пеевски да бъде внесена в парламента и гласувана.

Осемте съдии се разделили на три в мотивите си защо искането на президента е недопустимо. Шестима (Димитър Токушев, Гроздан Илиев, Борис Велчев, Пламен Киров, Красен Стойчев и Цанка Цанкова) са възприели, че евентуално разглеждане на делото по същество би предизвикало обществен хаос, а освен това би довело до преразглеждане на първото дело по казуса. Георги Ангелов също счита искането за недопустимо, но с мотив, че редът на защита бил административен и компетентен бил Върховният административен съд. Стефка Стоева също счита искането за недопустимо, като според нея решението на КС по второто дело по казуса противоречи на искането.

Оценка

С казуса "Пеевски" Конституционният съд "нагази в блатото до шия", коментира във вторник преди решението да стане ясно пред БНР Георги Близнашки, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право в Софийския университет. Според него решението по последното, трето, дело е било без значение и статута на народен представител на Делян Пеевски е гарантиран от предходното решение, с което КС приема, че Пеевски въобще не е встъпвал в длъжност.

"Тоест те избягват да обсъждат значението на избора от Народното събрание като правопораждащ факт с произтичащите от него последици, откъдето пък следва, че самият факт, че Народното събрание е постъпило незаконно, като е отменило своето предходно решение, вече няма никакво значение, тъй като той никога не е встъпил в длъжност. Въобще те са нагазили в блатото до шия, както се казва, и каквото и да решат оттук нататък, няма особено значение", обясни бившият член на КС. По думите му съдът се е компрометирал, демонстрирайки "огромно желание да реши въпроса в полза на Делян Пеевски".