Поетесата Мария Донева представя "Шепа лъскави череши"

Стара Загора Лайф

15-01-2014, 09:27

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Библиотека „Родина” открива поредицата си „Представяме Ви…” за 2014 г. с „Шепа лъскави череши”, поднесени от Мария Донева.

Модерната поетеса, нашата съгражданка и приятелка, „най-верният географ на сърцето” ни представя стихосбирката „Шепа лъскави череши” за ухаещо и пъстро засищане на душата.

Ето и откровени впечатления за поредната поетична книга на чаровната старозагорска поетеса:

Ваня Хинкова: Винаги съм смятала, че ако трябва да говоря за Мария, всички думи на света няма да ми стигнат, за да опиша колко прекрасна е тя. Да срещнеш Мария, означава да се влюбиш. А ето това вече не е никак трудно да си го представиш! Защото тя е нежна като Перце от дим, пълна е с вълшебства като Магазин за обли камъчета и е сладка и вкусна като Шепа лъскави череши. Не вярвате ли? Заповядайте в новата й книга! В нея ще срещнете един копнеж огромен, свят, щастлив и сериозен, капка нежност, тъгата горчива. В нейния свят следобедът е сънлив и прашен, люляците са с ръце зелени, мъглите са лилави, а незабравките – сини. Там вятърът е нежна дума, тревата иска да расте, а пръстта се рони като хляб. Само там ще разберете, че единственият дом е тялото, а в една градина надежди детството няма да свърши скоро. Коя е Мария? Мария е най-верният географ на сърцето. Оставете се в ръцете й! Тя ще ви почете, ще ви разходи из сезоните на любовта и неусетно ще ви влюби в себе си. Завинаги. Както стана с мен!

Ива Колева: Поезията на Мария Донева е поле от ласки. Тя е високо стръкче трева и сладко от облаци. Носи те на гръб, за да можеш да гледаш небето.

Анна Димова: Мария отново ме прободе в сърцето, което вече е станало на решето от нейните стихове. Но пък по-добре сърце, надупчено от поезия, отколкото цяло, но недосегаемо.

Представянето на стихосбирката ще се състои на 16 януари 2014 г. (четвъртък) от 18.00 ч. в Книжарница „Приятели”. Бъдете там, за да вземете автограф от чаровната авторка и за да видите и чуете какво се крие в една "Шепа лъскави череши"!