Всяка десета медсестра в пенсия

Животът

15-01-2014, 10:42

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Приблизително всяка десета медицинска сестра у нас е пенсионерка. Това показват данните на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Общо 28 628 са медицинските сестри в болниците и при джипитата у нас в края на 2013 г., 2458 от тях са пенсионерки. Същевременно средната възраст на тези специалисти е много висока - 49 години, което означава, че скоро няма да има кой да помага на лекарите, пише "Стандарт".
У нас има реална криза с медицинските сестри, категорични са специалистите. На практика броят им е два пъти по-малък от нужния. По стандарт на един лекар трябва да има поне две сестри. У нас обаче съотношението е 1:1. Два пъти по-малък от нужния е броят на сестрите и според броя на населението. В ЕС се падат 750 медицински сестри на 100 000 души, а у нас те са едва 415, сочат данните на БАПЗГ. Въпреки тревожните тенденции миграцията на тези специалисти не спира.
За последните 8 години страната ни са напуснали близо 4 хил. сестри. Само за 2013 г. броят им е 373 според професионалните удостоверения, които е издала БАПЗГ. За миналата година пък БЛС е издал 408 сертификата на лекари, които искат да работят в чужбина.
Липсата на медицински сестри се отразява изключително негативно на пациентите. Заради това няма кой да се грижи за болните хора в клиниките и се увеличава периодът на лечението им, категорични са от БАПЗГ. Освен това няма възможност как да се предоставят грижи по домовете. Съвсем скоро може да стигнем и момента, в който трябва да се затворят отделения на болници заради това, че не отговарят на медицинските стандарти за сестри.