Откриха опасни химикали в детски дрехи

Животът

15-01-2014, 13:52

Снимка:

в-к "Труд"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Тези химически “малки чудовища” могат да бъдат открити във всякакви дрехи - от луксозни дизайнерски до обикновена конфекция

Вещества, които имат негативно въздействие върху имунната и хормоналната система на хората са открити в детски дрехи и обувки от световни марки. В тях се съдържат прекалено голямо количество токсични вещества, което ги прави опасни за малчуганите. Това показва проучване на световната екоорганизация “Грийнпийс”, обявено във вторник, информира вестник "Труд". Отровите са открити в дрехи на марки като Disney, Burberry и Adidas. Организацията прави подобно проучване и за токсичните вещества в дрехите и обувките за възрастни.
Веществата са открити чрез тестове, които “Грийнпийс” прави на продукти на 12 марки, купени от магазини по цял свят.
Сред дрехите с високо съдържание на опасни вещества е бански костюм на Adidas. Химикалите в него превишават установеното от самата компания ниво на съдържание. Щампована част от детска тениска на марката Primark съдържа 11% фталати - вещества, които се използват при производството на пластмаса, но в големи количества увреждат репродуктивната система.
“Тези химически “малки чудовища” могат да бъдат открити във всякакви дрехи - от луксозни дизайнерски до обикновена конфекция. Те замърсяват водите от Пекин до Берлин”, коментира Чин Ан Ли от офиса на “Грийнпийс” - Източна Азия, който е правил изследването. Една от причините за токсичните дрехи е липсата на стандарти за производство във фабриките, на които световните марки поръчват стоките си. Китай е най-големият производител на дрехи и обувки в света и от “Грийнпийс” призовават в страната да бъдат въведени стандарти за използването на химикали, като най-опасните бъдат забранени.