До 10 дни ще приемат пациенти за новия линеен ускорител

Мисия Бургас

15-01-2014, 13:57

Снимка:

община Бургас

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пускат в експлоатация най-модерния апарат за лъчелечение на Балканите

Техниката е най-модената до момента на Балканите

До 10 дни ще влезе в експлоатация най-модерният линеен ускорител на този етап на Балканите. Това каза днес шефът на бургаския онкологичен център д-р Радостин Дичев. Линейният ускорител ще може да обслужва до 50 души на ден.

СНИМКИ ВИЖ ТУК

Апаратът представява цяла система за лечение, която обслужва голяма част от аспектите на раковите заболявания. Той ще бъде безплатен за пациентите, той като те ще се възползват от него по здравна каса. Той ще е в оптималното си състояние в началото на пролетта, а обучението на лекарските екипи ще стартира до дни.

Днес в съвременния бункер, изграден специално за апаратурата, беше офицално показан в действие в присъствието на кмета на Бургас – Димитър Николов, заместник-кмета по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, председателя на ОбС – Бургас, началника на Онкологичния център.

"Надявам се страданията на много наши съграждани да приключат. Бургазлии повече няма да ходят за лечение в други градове. Готови сме със сертификатите и регистрациите, които бяха необходими. Изискванията за този уред и помещението към него бяха много тежки, но ние се справихме", заяви кметът Димитър Николов.

Д-р Мануелян припомни, че проектът е стартирал преди две години и е финализиран в рамките на предвидените първоначални срокове. "Не го припомням случайно, защото заедно с нас стартираха шест такива проекта, но ние сме първите, които успяхме да ги доведем до финална фаза. Сега предстои одит, след което цялото съоръжение ще бъде прехвърлено в капитала на лечебното заведение", обясни още той, допълвайки че стартът на линейния ускорител е огромно постижение за града.