Общински съветници искат финансова помощ за детско-юношеския футбол

Спорт

15-01-2014, 14:04

Автор:

Марин Боянов

Всичко от Автора

Червените съветници са внесли докладна записка за създаване на нова контролна комисия, която да следи как се изразходват средствата на Общината

Общинските съветници от БСП – Бургас настояват общината да отпусне 300 хил. лв. за детско юношеските школи на двата бургаски клуба „Черноморец - Бургас” и „Нефтохимик - 1962”. Те предлагат предоставянето на средства да се осъществява след сключването на договор със съответния клуб, в който да е определено как финансите да бъдат изразходвани.   

Предложението за субсидиране се базира на искане от Алекси Желязков – директор на Детско юношеската школа към ПСФК Черноморец – Бургас, за осигуряване на необходимите средства за нуждите на школата на бургаския отбор.

В момента школите на двата професионални футболни клубове в Бургас изпитват сериозни проблеми с финансирането на заниманията на своите академии. От гледна точка на базите, Черноморец е по-облаготетелстван, защото освен изкуствения и естествен терен, които се ползват за нуждите на школата на Лазур, налице са и терени на базата Гнездо на акули и стадион Черноморец. От своя страна юношите на Нефтохимик тренират предимно на изкуствените терени на спортен комплекс Изгрев, които обаче са маломерни и не задоволяват в пълна степен нуждите за тренировки, особено за по-големите формации на школата.

Червените съветници са внесли докладна записка за създаване на нова контролна комисия, която да следи как точно се изразходват средствата, отпускани от Община - Бургас за финансиране дейността на футболните клубове за деца и юноши. Според тях, в момента парите, които се дават, потъват в общото счетоводство на дружествата и не е ясно за какво точно се харчат.

„Трябва да се инвестира в децата на Бургас. Осигуряването на общински пари за детския футбол е добра социална инвестиция. Но за самия професионалния футбол трябва да се грижат собствениците на клубовете. В професионалния футбол могат да се печелят достатъчно пари от трансфери и от реклама”, коментира водачът на групата съветници от БСП Евгений Мосинов.

Предложението е в състава на новата контролна комисия да бъдат включени общински съветници, представляващи различни политически партии.