Частният съдебен изпълнител Мавродиев присвоил над 200 бона

Крими

15-01-2014, 14:55

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Съдът остави без уважение направеното от двамата адвокати на подсъдимия искане за прекратяване на съдебното производство и за връщане на делото в прокуратурата за отстраняване на допуснати в обвинителния акт процесуални нарушения

Бургаския окръжен съд даде ход на наказателното дело срещу Тодор Мавродиев, срещу когото са повдигнати две обвинения за престъпление по служба и за длъжностно присвояване.

Според обвинителния акт в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - частен съдебен изпълнител, той нарушил служебните си задължения, като без правно основание вместо да издължи на взискателя - юридическото лице - в ликвидация, дължимите суми, ги е предал на 5 физически лица, без те да имат качеството ’’присъединен кредитор”.

Целта била да набави облага за физическото лице – ликвидатор на дружеството, в размер на 77 893,40 лв.

В качеството си на длъжностно лице Мавродиев е обвинен още, че за периода от 03.11.2008 г. до 10.02.2010 г. присвоил чужди пари собственост на дружеството в ликвидация и на физическо лице - страни по изпълнително дело от 2007 г. на обща стойност 160 141,60 лв., от които 134 972,46 лв. собственост на юридическото лице - взискател, а 25 169,14 лв. собственост на физическото лице - длъжник по същото изпълнително дело (последните представляващи надвнесени парични средства по изпълнителното дело), връчени му, в това му качество да ги пази и управлява, като длъжностното присвояване е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Днес Окръжен съд – Бургас конституира като частен обвинител физическото лице, което претендира да е ощетено с 25 169,14 лв. Съдебният състав не прие за съвместно разглеждане предявените от него и от дружеството в ликвидация, граждански искове, тъй като счете, че те ще затруднят хода на наказателното производство и ще доведат до отлагането му. Съдът указа на страните, че могат да търсят правата си пред гражданския съд.

Окръжен съд – Бургас остави без уважение направеното от двамата адвокати на подсъдимия искане за прекратяване на съдебното производство и за връщане на делото в прокуратурата за отстраняване на допуснати в обвинителния акт процесуални нарушения. Защитниците твърдят, че досъдебното производство е било проведено едностранно като е събирало доказателства само в подкрепа на обвинителната теза, а в кориците на делото се съдържали данни за извършено престъпление и от друго лице.

Окръжен съд – Бургас намери, че обвинителният акт е изготвен според изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс, а останалите възражения се отнасят по съществото на делото.

Съдът разпита 3 вещи лица, изготвили съдебни експертизи за процеса и един свидетел. Съдебното заседание продължава след обяд с разпит на останалите 6 явили се свидетели.