38,5 милиона лева за проекти, ремонти и строежи в Пловдив

Мисия Пловдив

15-01-2014, 15:08

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Ремонти на булеварди водещи в Капиталовата програма за 2014 година

На над 38,5 милиона лева възлиза Капиталовата програма на град Пловдив за 2014 година. Това обяви кметът на града Иван Тотев при представянето на бюджета. По думите му това говори за доброто финансово състояние на града, тъй като при криза икономиите обикновено се отразяват именно в нея.

През последните три години Капиталовата програма бележи сериозен ръст като през тази година тя е съпоставима с тази от предходната. Кметът уточни, че в тези 38,5 милиона лева не влизат сумите, предвидени по Републиканския бюджет, като например 12 милиона за мултифункционалната зала на Колодрума. Най-голямата част от тези средства – 13,5 милиона лева са заделени за текущи ремонти, като от тях 2,5 милиона са предвидени за текущи ремонти на паважни, асфалтови и тротоарни настилки. Също толкова са заделени за построяването на нова детска градина в район „Западен”. С 2 милиона пък ще бъде извършен основният ремонт на пътния възел „Скобелева майка”, в който влиза и преасфалтирането на булевард „Освобождение”.

В Капиталовата програма е предвиден още ремонт на моста на бул. „Васил Априлов” , както и основен ремонт на бул. „Македония” в частта от „Даме Груев” до „Никола Вапцаров”. Тук е заложено смяна на паважа с асфалт, реконструкция на тротоари и джобове за спирки за автобусите. През 2014 ще започне и реконструкцията на ул. „Петко Д. Петков” в частта от църквата „Света Петка” до ул. „Богомил”. Предвижда се и изграждането на паркинг между улиците „Капитан Райчо” и „Граф Игнатиев”. На кръстовището с „Петко Д. Петков” пък ще бъде поставен светофар. През 2014 стартира и голям ремонт на южното платно на бул. „Христо Ботев” в частта от Автогара „Юг” до бул. „Никола Вапцаров” в „Южен”. Поетапно през следващата година ще се подмени изцяло и настилката в северното му платно. Предвижда се и изграждането на кръгово движение до Водната палата.

През настоящата година от общината продължават и с подновяването на осветлението в града. Като доказателство за работата в тази насока кметът Тотев уточни, че преди за това перо са били отделяни около 1,5 милиона лева, като в настоящата програма средствата вече възлизат на 2 милиона лева.

Изключително радостна е новината за изграждането на Зоологическата градина на Гребната база. З целта в Капиталовата програма са предвидени 3 милиона лева, като се предвижда тя да е на площ от 40 декара. За сравнение, в сегашните си граници тя заема едва 9 декара. 300 хиляди пък са отпуснати на Природонаучния музей, където ще бъде изграден уникален 3D планетариум с диаметър 10 метра.