"Жул Паскин - от Видин до Париж" препълни галерия "Петко Задгорски"

Бургас Лайф

15-01-2014, 16:11

Снимка:

община Бургас

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът и френският посланик откриват изложбата "Жул Паскин: от Видин до Париж"

Експозицията представя огромният талант на Паскин в различни жанрове -голо тяло, портрет, композиции по библейски и митологични теми, еротични рисунки, илюстрации, пътеписни скици

Изложба на художник от такъв ранг рядко се провежда в Бургас. Сигурен съм, че следващия месец културният живот  в града ще бъде изключително  интензивен.

Това заяви кметът Димитър Николов на откриването на забележителната експозиция Жул Паскин - от Видин до Париж в галерия "Петко Задгорски". Той подчерта, че експозицията на художника, приятел на Хемингуей и Пикасо, ще привлече интерес на ценители и от други градове.

"Българи и французи имаме нужда да се опознаем като европейци. Паскин е добър пример, тъй като е не само и българин, и французин, но и гражданин на Европа и света. Той ни дава урок да се обединяваме чрез изкуството". Това каза на отличен български в приветственото си слово посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан.

 В експозицията Жул Паскин - от Видин до Париж са включени 116 творби на гениалния художник, предоставени от частни колекционери и галерии в Париж, Лондон, Осло, Люксембург и Тел Авив. Сред тях има платна живопис, акварел, рисунка, графика, колаж. 

В изложбата могат да бъдат видяни много ранни творби на автора  от 1905 г.

Бургаската публика ще има удоволствието да се наслади и на  негови произведения  от първия и втория му парижки период. Не е пренебрегнат и  американският му период, както и рисунки от пътуванията на Паскин до любимия му Тунис и Куба.

Експозицията представя огромният талант на Паскин в различни жанрове -голо тяло, портрет, композиции по библейски и митологични теми, еротични рисунки, илюстрации, пътеписни скици.

Ретроспективната експозиция е реализирана с изключителното съдействие на Посолството на Франция в България. Творецът е роден във Видин, живял е в Париж, пътувал е из цяла Европа.