Сочи 2014 - игрите на страха

Зимната олимпиада ще бъде пазена от терористи даже от Космоса, 37 000 полицаи няма да спят

За по-малко от едно денонощие в руския Волгоград се случиха два терористични акта, които увеличиха страховете от нова вълна на тероризъм в Русия. Първата експлозия, която избухна на централната железопътна гара на южния град, взе 17 жертви и рани десетки. Втората бомбена атака, която се случи в тролейбус, отне живота на 15 души и рани 41. Мощността на взривното устройство е била 4 килограма тротилов еквивалент. Експлозията е била толкова силна, че от тролейбуса е останала само рамката, а в съседните сгради са попаднали стъкла.

Според следствието двете атаки имат връзка помежду си и са били планирани и подготвени в Дагестан, където съществува голяма терористична мрежа. Два месеца по-рано пък жена се взриви в движещ се тролей отново във Волгоград.

Всички тези нападения поставиха под сериозен въпрос нормалното провеждане на Зимната олимпиада в Сочи, която ще се състои от 7 до 23 февруари. Това наложи в Русия да бъдат въведени в сила безпрецедентни мерки за сигурност. Влизането на автомобили в Сочи по време на Олимпиадата ще се извършва контролирано, а достъпът до 350-хилядния град на външни автомобили е забранен, освен ако нямат специално разрешително. Засилено е и присъствието на органите на реда, разположени още от ноември в курорта, намиращ се между Черно море и Кавказ. Новите разпоредби влязоха в сила месец преди Олимпийските игри и ще важат до 23 март, седмица след закриването на Параолимпийските игри (7-16 март).

Около 37 хиляди полицаи и войници ще бъдат мобилизирани да гарантират сигурността на игрите, които са най-голямото международно събитие, организирано от Русия след разпадането на СССР през 1991 г. Наблюдение ще се извършва и от Космоса чрез сателити, каза министърът на извънредните ситуации на Русия Владимир Пучков. Считано от днес се в въвеждат и ограничения за корабоплаването в Черно море. Военните ще разположат в Сочи и зенитни комплекси "Панцир-С1", ново поколение ракети земя-въздух. Русия ще следи също така всички комуникации, благодарение на система, която позволява на Федералната служба за сигурност да има достъп до всички телефонни и интернет комуникации.

Въпреки тези безпрецедентни мерки за сигурност, взривовете във Волгоград показаха ясно, че терорът трудно може да бъде спрян. Нападенията опровергаха категорично руския президент Владимир Путин, който заяви преди време, че страната му е завършила с победа войната срещу тероризма. Въпреки, че още през април 2009 година държавният глава обяви официално, че с ислямския екстремизъм е свършено, последвалите бомбени нападения през следващите години показват обратното.

Ислямските фундаменталисти организираха своето завръщане, като начело на тях стои организацията „Имарат Кавказ”, целяща създаването на „Средноазиатски халифат”. Още нещо – действията на бойците вече не се ограничават само до периферията на огромната руска държава, а все по-често показват зъби и в големите градове. Тревога у някои буди и етническия състав на населението – според прогнози в края на века всеки пети жител на страната ще е мюсюлманин.

Всичко това поставя сериозни въпроси пред сигурността на гражданите в страната особено на фона на започващата след 20 дни Зимна олимпиада. „Емирът на Кавказ”, както сам се нарече Доку Умаров вече обеща да атакува олимпийските игри. Взривовете във Волгоград показаха, че това не са просто закани, а екстремистите имат реални сили да осъществят плановете си. Още повече като се има предвид, че градът-обект на нападенията е само на около 700 километра от Сочи. Все още не е известно дали зад атентатите във Волгоград стои именно той, тъй като никой не е поел официално отговорност за тях. Според експерти обаче, това е почти сигурно, като смятат, че почерка и вида на взривното вещество сочат към именно Умаров.

Едно е ясно – репутацията на Кремъл е поставена на карта. Русия похарчи над 50 милиарда долара за организирането на Олимпиадата, като така тя се превърна най-скъпата в историята. Владимир Путин не може да си позволи в страната му да се повторят събитията от Игрите в Мюнхен през 1972 година, когато палестински екстремисти убиха 11 израелски спортисти и шокираха целия свят. Големият въпрос е дали невижданите мерки за сигурност ще спрат евентуални нападения срещу Олимпиадата?