Двама соцдепутати зад Първанов, но не сега?

Новините

16-01-2014, 07:14

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Най-вероятните "първанисти" са Кирил Добрев и Страхил Ангелов

Най-много двама от червените депутати могат да започнат да работят за проекта на експрезидента Георги Първанов АБВ, научи "Труд" от източници от БСП. Останалите народните представители ще се консолидират около соцлидера Сергей Станишев.
Най-вероятните "първанисти" са Кирил Добрев и Страхил Ангелов. Тяхната подкрепа към бившия държавен глава обаче можела да се реализира след преодоляване на "някои принципни различия" около проекта. И то не сега, а евентуално на по-късен етап.
Иначе в червените редици имало още няколко депутати, които симпатизирали на Първанов по принцип, но не мислят да му помагат за алтернативната листа и изборите.
От години Кирил Добрев е сочен за един от най-близките хора на Първанов в БСП. Той е син на покойния вътрешен министър Николай Добрев. От няколко седмици Страхил Ангелов пък е един от най-ярките вътрешни критици на управляващите.

Според източници на "Труд" Станишев не показвал притеснение пред съпартийците заради алтернативната лява листа за евроизборите на Първанов, която ще бъде оглавена от един от ключовите евродепутати на левицата Ивайло Калфин. На сбирка на парламентарната група председателят образно коментирал темата и разказал за разговорите с Калфин. Но не дал възможност за разгорещена дискусия. Единствен депутатът Младен Червеняков предложил да се търси вариант за "връщане назад".

Стратегията на ръководството била следната - да не се говори много за проекта АБВ и да не се героизират хората, които застават зад него. Нямало и намерения за повдигането на темата за изключването на Първанов от партията, тъй като това щяло да му даде повод да се изкара мъченик.

В БСП не вярват, че алтернативната лява листа ще успее да им отнеме повече от 20 000 гласа на изборите. Според изчисления на парламентаристи "влизането" на един кандидат в парламента в Страсбург ставало след най-малко 150 000.

На "Позитано" 20 вече са се мобилизирали да мислят стратегия за евровота. Макар че водачът на листата все още не е ясен, се предполага, че евродепутатката Илияна Йотова ще играе ключова роля в кампанията. Очаква се тя да е втора в списъка с кандидати за европарламента.