Съдът обяви за нищожно строителството в резерват Яйлата

Мисия Добрич

16-01-2014, 09:40

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Административния съд в Добрич излезе с решение, че отхвърля оспорването от братя Павлови на заповед на началника на РДНСК, с която строителството, което те извършваха на територията на резерват Яйлата бе обявено за нищожно, съобщава Стандарт.

В решението на съда се посочва, че делото е било образувано заради оспорваната заповед от двамата, като те твърдят, че заповед на началника на РДНСК е неправилна и незаконосъобразна и че въпросния имот не попада в археологически резерват "Яйлата".

Двамата братя са настоявали за отмяна на заповедта, както и присъждане на сторените разноски по делото. Началникът на РДНСК е посочил, че по издаването на разрешителното за строеж са направени редица пропуски. Като основен мотив за решението - обявяване на нищожността на разрешителното за строеж, съдът посочва факта, че то е издадено без да е съгласуван инвестиционния проект с Министерството на културата и в нарушение на забраната за строителство в АР "Яйлата", въпреки че строежът попада в границите на резервата, както и без проведена процедура за извършване на оценка за съвместимост на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони от Натура 2000. От съда се посочва още, че направената експертиза по безспорен начин доказва, че имотът е в границите на архитектурен резерват "Яйлата". Наред с това имотът е и част от защитена зона за опазване на дивите птици "Каликра" с код BG 0002051 и в защитена зона за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна "Комплекс Калиакра" с код BG 0000573.

Припомняме, че братя Павлови на два пъти правиха опит да вдигнат имот върху терен с площ от 1.5 дка, но и двата пъти защитници на природата алармираха своевременно.