Двойно повече болни от грип, Пловдив пред епидемия

Веднага на лекар при първите симптоми

276 на 10 000 са болните от остри респираторни заболявания в Пловдив. Заболеваемостта е 80.81%. "За обявяване на грипна епидемия може да се говори, когато процентът мине 100", каза за Plovdivutre.bg д-р Милена Коларова, началник отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ. Ако 30% от болните са деца и ученици е възможно и обявяване на грипна ваканция.

В първата седмица от новата година болните са били два пъти по-малко – 125.

Най-засегнати са деца и възрастни хора. "Грипът се развива за часове. Не е геройство да се ходи болен на работа или училище. Трябва веднага да се направи преглед при личния лекар", коментира д-р Коларова. На джипитата са раздадени противогрипни препарати. За поставяне на ваксина обаче е късно.

Вчера стана ясно, че 15-годишно момче от Пазарджик е починало от бързо протекла пневмония. Смъртта на деветокласника е настъпила внезапно, момчето е умряло в дома си, докато е спяло. Младежът не е имал изявена клинична картина на грип. Аутопсията е показала, че най-вероятната причина за леталния изход е бързо протекла пневмония, заради уплътняването на белите дробове.

Средно за страната 143-ма българи на 10 000 души са болни от грип. София-област, Ямбол, Пазарджик и Плевен са пред обявяване на епидемия.

В момента е активен пандемичният щам АH1N1, известен като "Калифорния". Боледуването минава със суха и дразнеща кашлица, която трае 2-3 седмици, температура, главоболие и отпадналост.