С образователна програма ще приобщават деца към природата

Мисия Добрич

16-01-2014, 14:00

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

„Сред природата на Добруджа” е озаглавена образователна програма, която има амбицията да приобщи повече деца от Добрич към идеята да познават природните забележителности на своя роден край, да ги съхраняват и обичат, съобщи Радио „Фокус”. Програмата ще се реализира от специалисти в Регионалния исторически музей на Добрич, в партньорство с общинското предприятие „Център за защита на природата и животните” и представители на сдружение „Общности, опознаване, култура”.
Програмата предвижда организиране на обучения, експедиции до различни местности и други разнообразни занимателни дейности. Каньонът „Суха река” е първата природна забележителност, която децата ще имат възможност да разгледат по време на експедиция. Програмата включва още разглеждане на влажни зони, пещери, езера, степи и лонгозни гори. Ще бъдат проследени също промените, настъпили в биоразнообразието на Добруджа като следствие на човешката дейност.
Първият етап от обученията ще се проведе в периода от месец март до юли тази година. Вторият етап ще е от октомври 2014 г. до февруари 2015 г. Децата на възраст от 7 до 13 години ще имат възможност да слушат беседи в историческия музей и сред природата, да посещават природни, исторически и етнографски обекти, като местата по поречието на р. Батовска, Шабленското и Дуранкулашко езеро.
По време на експедициите малчуганите ще събират билки, растения и други природни материали, ще могат да покажат таланта си във фотографията, изобразителното или приложно изкуство. Замислено е да бъдат организирани творчески работилници, а наученото децата ще могат да демонстрират в състезания, викторини, конкурси, изготвяне на сбирки с материали от природата, изложби.
Впечатленията си от общуването с природата на Добруджа малчуганите ще могат да пресъздадат в съчинения, есета, стихове.
Проектът предвижда възможност в заниманията да се включат и родителите на децата.