Болницата в Балчик с нова високотехнологична техника

Мисия Добрич

16-01-2014, 14:45

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Отделението по образна диагностика вече разполага с дигитален графичноскопичен рентгенов апарат

Многопрофилната болница за активно лечение в Балчик въведе в експлоатация високотехнологично оборудване за диагностика и лечение. В рамките на проекта са инвестирани 3 570 354 лева с подкрепата на оперативната програма "Регионално развитие",

съобщи управителят на здравното заведение д-р Иво Войчев, цитиран от БТА.

Отделението по образна диагностика вече разполага с дигитален графичноскопичен рентгенов апарат с високи технологични възможности и с понижено ниво на облъчване за пациенти и лекари, добави управителят на болницата. По думите му апаратурата позволява получаваните образи в електронен формат да бъдат изпращани на водещи специалисти за консултации.

Болницата има нов газов стерилизатор за обработка при по-ниска температура на термолабилни материали, каквито се използват при ендоскопски операции. За недоносените бебета са осигурени модерни кувьози, единият от които е транспортен - за пренасяне на новородени до неонатологичното отделение на болницата в Добрич. Сред пуснатата в експлоатация нова техника са и мамограф, ехограф, скенер, комплект за лапароскопска

хирургия, аргон-плазма коагулатор, биохимичен анализатор, лабораторна центрофуга и други.

След откриването на болницата в Балчик през 1974 година въвеждането на тази авангардна апаратура, която е на европейско ниво, е второто значимо събитие за здравното заведение, каза професор Енчо Калчев от хирургичното отделение.

Модерната техника вече привлича млади специалисти в здравното заведение, като в последните няколко месеца на работа постъпиха двама нови лекари, съобщи управителят на болницата.

Той добави, че здравното заведение кандидатства нивото на компетентност на част от обновените отделения да бъде повишено.