Имами отрекоха връзки с ислямисти

Животът

16-01-2014, 16:41

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Соченият за шеф българската клетка на "Ал Уакф ал Ислями" призна единствено за семинар в Турция

Всички действия на 13-те имами, обвинени в проповядването на антидържавна идеология са контролирани и ръководени от Главното мюфтийство. Това стана ясно на днешното заседание по делото за радикален ислям, съобщава Радио Пловдив.

Пазарджишкият окръжен съд даде думата на подсъдимите, обвинени в проповядването на радикален ислям.

Соченият за ръководител на българската клетка на ислямистката организация "Ал Уакф ал Ислями" Саид Мутлу определи обвиненията срещу него като неверни и заяви, че никога не е работил срещу българската държавност.

Пред съдия Ивета Парпулова той каза, че никога не е членувал в "Ал Уакф ал Ислями" и никога не е бил ръководител на никаква организация, законна или незаконна. Той призна, че е присъствал на международни семинари в Турция, които са били организирани от ислямистката организация, но е бил там в качеството си на директор на имамски курс към Главното мюфтийство и е бил командирован от самото Мюфтийство.

Самата фондация "Ал Уакф ал Ислями" се ръководи от кралското семейство на Саудитска Арабия и има благотворителна цел, обясни Мутлу. Той отрече да е проповядвал антидемократични идеологии и да е насаждал религиозна омраза. Като пример посочи лекциите си - 1 200 листа на български език, проверявани от разследващите по делото, в които никъде обвиненията не се потвърждават.

Районният мюфтия на Пазарджик Абдулах Сали каза, че цялата дейност на имамите, включително и тези, които в момента са на подсъдимата скамейка, се контролира от Главното мюфтийство. Цялата литература и пари, които преди две години бяха конфискувани от домовете на имамите, са на Главното мюфтийство или дарения, за които Главното мюфтийство знае. Пансионът за мюсюлмански деца във Велинград също е на Главното мюфтийство, каза Абдулах Сали. Според него, хора на Недим Генджев са в основата на скалъпените обвинения.