Не прекалявайте с парацетамола

Той може да бъде и опасен

 Американската агенция за контрол на лекарствата и храните (FDA) препоръча да се намали съдържанието на парацетамол в аналгетиците, за да се избегне риска от сериозни увреждания на черния дроб.

FDA настоява лекарите да не предписват препарати, съдържащи повече от 325 мг на драже или ефеверсцентна таблетка. В комюнике агенцията обяснява, че няма никакви медицински данни, че приемът на повече от 325 мг. парацетамол на доза, има някакво особено благотворно действие, което да оправдава засиления риск за здравето.

Според FDA "ограничаването на дозите парацетамол ще намали риска от чернодробни нарушения, предизвикани от предозиране, които могат да доведат до спиране на функционирането на черния дроб и да наложат трансплантация на този орган или да доведат до смърт".

През 2011 г. агенцията поиска от фармацевтичните лаборатории да ограничат от 1 януари дозата парацетамол на 325 мг. Освен това агенцията припомня на пациентите, че приемането на алкохол заедно с парацетамол засилва риска от увреждане на черния дроб. Предозирането на парацетамол е сред най-честите медикаментозни интоксикации, предупреждават лекари. FDA е ограничила до 4 000 мг. за 24 часа максималната доза, която може да приеме възрастен.