Клисарова: Няма да се разкриват нови университети

Животът

16-01-2014, 19:49

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

В момента не предвиждаме разкриване на нови висши учебни заведения, заяви образователният министър Анелия Клисарова пред парламентарната образователна комисия, пише БГНЕС.

Почти всеки колеж иска да стане висше учебно заведение, почти всеки университет иска да разкрие нов свой филиал, а всеки град иска да си има свои факултет, колеж или университет, обясни Клисарова. До приемането на Стратегията за висше образование нови университети обаче категорично няма да се разкриват, но пък ще се мисли евентуално за разкриване на практически центрове за обучение.

Клисарова обясни, че се предвижда промяна във финансирането на висшите училища, която ще е свързана с реализацията на младите хора на пазара на труда. Част от онези допълнителни 100 милиона лева за образование в бюджет 2014 ще бъдат разпределени по университетите в зависимост от качеството на образованието и реализацията на студентите на пазара на труда, уточни Клисарова.

На практика университетите, които имат по-добри показатели по отношение на учебния процес, научните изследвания и реализацията на студентите на пазара на труда ще получават повече пари от другите. "Нямаме достатъчно учители и инженери и ще стимулираме ректорите да приемат повече студенти в специалности като тези, от които има нужда на пазара на труда", обясни Клисарова. Тя повдигна въпроса дали студентите, които се обучават в специалност, от която действителност има голяма нужда, не трябва да получават по-големи стипендии.

Образователното министерство е поръчало проучване за специалистите по икономическите направления, от които ще има нужда всеки един регион до 2020 година. На базата на това проучване ще се създаде възможност за разкриването на допълнителни бройки в определени специалности, от които има реална потребност.

Клисарова уточни, че първият практически център за обучение ще бъде в Кюстендил, а се обмисля такъв да бъде разкрит и в Разград. "Оказва се, че нашите студенти са с много висока теоретична подготовка и с много по-слаби умения в практиката, затова възникна идеята за създаване на центрове на практическа подготовка", обясни образователният министър.

Първият център ще е в Кюстендил и ще е свързан с хранително-вкусовия университет и с аграрния университет, там има много широки възможности за практическо обучение на студентите, базата, която ще използваме ще е базата на Селскостопанската академия. По този начин засилваме практическото обучение без да разкриваме нови факултети. Такава идея възникна и за Разград, където студентите по фармация ще може да получат практически познания, заяви Клисарова.

"Сегашното правителство доразвива Рейтинговата система за висшите училища в България, тя ще става все по-добра и ще решава проблемите на системата", коментира от своя страна председателят на Съвета на ректорите проф. д-р. Ваньо Митев. Според него държавата може да използва Рейтинговата система, за да поръчва специалностите, от които има нужда на най-добрите университети в страната. "Така ще се стигне до закриване или преструктуриране на ВУЗ-ове", прогнозира проф. Митев. От Клисарова той поиска да се стимулира доброволното обединение на университетите и да се създаде законова възможност българските университети да изнасят свои факултети в чужбина.

Според проф. Митев от момента, в който беше въведено платеното обучение в университетите е показало само плюсове. Платеното обучение трябва да влезе в закона като постоянно действаща мярка, подчерта той.