Борят корупцията за шофьорска книжка

Животът

17-01-2014, 07:18

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Листовки на таблети и затегнати правила ще влизат в сила

Ще има ново затягане на правилата за провеждането на шофьорските изпити. Електронен жребий ще определя кой да бъде изпитващ, а изненадващи снимки от таблета по време на листовките ще гарантират, че бъдещият шофьор не се е разменил с някой друг, съобщи bTV.

В края на миналата година стана ясно, че всички автомобилни инспектори са влезли в схема, при която фалшифицират кой кога да изпитва. Затова имената им вече ще бъдат теглени от компютър. Срещу пари находчив благоевградчанин пък беше развил бизнес като се явявал на листовки над 30 пъти вместо други хора.

„По време на решаването самият таблет без да предупреждава прави снимки като доказателство, че лицето, което решава теста, е това, което трябва да бъде”, обясни директорът на „Автомобилна администрация” Димитър Ганев. „Цялата система е направена така, че няма как да бъде манипулирана даже и при много сериозно желание от тези, които участват в целия процес”, заяви транспортният министър Данаил Папазов.

И според Автомобилната администрация, и според самите инструктори, с промените теоретичният изпит е защитен от корупция на 100%. Обучителите обаче виждат все още проблеми при практичната част - манипулации и купуване на изпита там. Предлагат камерите да бъдат заменени от GPS система без изпитващ до курсиста.

В момента над 65% от изпитите вече се провеждат на таблети. По план хартиените листовки трябва да изчезнат след 2 години, но от Министерство на транспорта се надяват това да стане до края на 2014 г