Време е да платите таксата за вашето куче

Мисия Пловдив

17-01-2014, 11:40

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Размерът й за 2014 година е 30 лева

Започна плащането на намалената годишна такса за домашни кучете. До края на месец март е законовият срок за заплащане на "таксата за притежаване на куче", напомнят от градската администрация.

Размерът на таксата за 2014 г. е 30 лева. Собствениците на вече регистрирани домашни кучета заплащат пълният й размер, а новорегистриращите се – заплащат една дванадесета от годишния й размер за всеки месец до края на годината, включително за месеца на придобиването.

Съгласно чл.175 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, кастрираните кучета са една от категориите, които са освободени от заплащане на "Такса за притежаване на куче".

Другите категории кучета, за които собственикът е освободен от заплащане са:  

1. Кучета на инвалиди

2. Служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка

3. Кучета, използвани за опитни цели

4. Кучета, използвани от Българския червен кръст

5. Ловни кучета

Това, че Вашето куче попада в някоя от категориите, освободени от таксата, не означава, че сте освободени от задължението да направите административна регистрация на Вашия любимец. Необходимо е да представите в районната администрация по местоживеене ветеринарният паспорт на кучето и документа удостоверяващ, че кучето Ви е от изброените категории. Районните служители ще Ви запознаят с Вашите права и задължения според местната нормативна уредба, посочват от дирекция "Екология и управление на отпадъците".

Ако все още нямате домашен любимец, а искате такъв, може би ще откриете подходящия в Общинския приют за безстопанствени животни – Пловдив, който се намира на 5-ти километър "Пазарджишко шосе". През миналата година 112 безстопанствени кучета, настанени в общинския приют  намериха дом и грижовен стопанин. Станете и Вие осиновител на бездомно животно!

Приюта може да се посети във всеки работен ден от 10,00 до 13,00 и от 14,00 до 16,00 часа. За предварителна информация може да се свържете на телефон : 032/96 61 84.