Славчо Атанасов: Започна разпродажбата на Пловдив

Мисия Пловдив

17-01-2014, 13:34

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Бившият кмет хвърли обвинения срещу Тотев

"Започва голямата разпродажба на Пловдив. За първи път в историята на общината се вадят на тезгяха 252 имота, а като добавим към тях и 44 сделки за право на строеж и 60 случая за ликвидация на съсобственост, общо сделките стават 372." Така бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов коментира обявената от общината Програма за разпореждане с общинска собственост през 2014 година.

Според представителите на партия НИЕ, един от тежките проблеми на Пловдив е липсата на достатъчно големи и атрактивни за сериозните инвеститори терени. След 15 години съдебна битка общината спечели на практика най-големия незастроен терен в "Тракия" и г-н Тотев веднага бърза да го извади на тезгяха за продан, но забележете, без никакъв инвестиционен интерес или ангажимент към този терен. Това е безотговорно и безстопанствено отношение от страна на градската управа, по този начин Тотев се отказва изобщо от инвестиции в общината, заяви още Атанасов.

Областният председател на "НИЕ" Радослав Кошински пък обяви, че е смущаващо не само количеството на имотите, а и това, че за много от тях не е посочена площта. Според него така не може да се направи предварителна оценка на приходите, които се очаква да постъпят в общината. "Пазарната стойност на 1 кв.м. в строителните граници на града е минимум 100 лв., а е в центъра на града скача поне осем пъти. При очаквани около 550 000 кв.м. продажби, това трябва да донесе на бюджета около 55 млн. лв. Аз си направих труда, на базата на тези данни, да пресметна каква цена се формира на квадратен метър и тя излиза около 9 лева на квадрат", посочи Кошински.