Правят икономии от храната в детските градини

Мисия Пловдив

17-01-2014, 13:50

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Родители на бунт, намаляват грамажа на менюто в детските кухни

От НИЕ изчислиха, че един храноден струва реално 1,07, а се плащат по 2,70 лв.

От партия НИЕ са получили сигнал от родители, че се правят сериозни икономии от храната в детските кухни. Това съобщи общинският съветник д-р Лилия Учкунова.

По установените в момента правила един храноден за едно дете струва 2.70 стотинки, като 1.50 лева заплащат родителите, а още 1.20 доплаща общината. Според д-р Учкунова обаче, при проверката на място станало ясно, че храната за едно дете струва максимум 1.07 лева. Тя даде пример с три кухни, където са установени сериозни разминавания. По думите на общинския съветник от НИЕ в различните кухни икономията варира от 80 до 504 лева на ден.

„Като направите елементарна сметка, излиза че общината икономисва над 600 000 лева годишно. В Пловдив има общо 18 детски кухни. Тази сума категорично говори, че сегашната цена от 1.50 лева, която родителите плащат е нелогично висока”, категорична бе д-р Учкунова. Тя уточни, че и преди е повдигала въпроса и е срещнала разбиране от страна на кмета Тотев, който веднага е назначил проверка по случая.

„Ако има логика, в бюджет 2014 ще се намали сумата. Сега виждам, че промяна не е направена, което ме навежда на мисълта, че г-н Тотев не е бил информиран правилно за ситуацията. Като общински съветник аз ще предложа това намаление на купона от лев и петдесет, да стане един лев, защото икономиите, които се реализират, показват, че цената в момента е висока”, каза още д-р Учкунова. Тя е внесла и питане в Общинския съвет до кмета Тотев има ли такива икономии, как те се отчитат и заприходяват, за какво се харчат и кой контролира това.