Услугата рент-а-байк с ел. система от 2015-а

Така колелетата под наем ще станат достъпни целогодишно

Електронна система за обслужване планират да инсталират на рент-а-байк стоянките от община Бургас. Възможно е това да стане още от следващата година, като по този начин пилотният за страната проект "велосипед под наем" ще стане целогодишен.

Както Burgasutre писа през миналата година на ключови места в града бяха изградени 12 велостанции с общо 120  колела. Местаната администрация има идея през 2014-а още 7 важни локации да предлагат услугата, а нови 30 км да станат факт до декември.

"Велоалеите трябва да се ползват за придвижване, а в момента тези, които съществуват са само за спорт и отдих. Направиха се велостоянки във всички комплекси, а хората няма къде да карат все още, защото ги е страх да карат по пътя, а по тротоарите е забранено", каза Михаил Попов от клуб "Безопасни улици" по време на обществено обсъждане как трябва да се развива транспорът в града.

От екипа по проекта "План за устойчива градска мобилност 2014-2020" обясниха, че велостоянките и алеите са получили финансиране по два различни проекта, като изграждането на улугата "колело под наем" е изпреварил изграждането на велоалеите в града. Към момента от общината чакат разрешение за строеж, след което ще се стартира тръжна процедура за избор на изпълнител за новите велоалеи.

"Целият проект "Бургас-велосипедният град" е част от нашата активност за промяна на нагласата на бургазлии, че велосипедът е само за събота и неделя и за разходки. Идеята ни е да осъзнаят, че с велосипед могат да ходят на работа, училище", каза зам.-кметът Атанаска Николова.