Истинската зима идва, студ и сняг до дни

Животът

18-01-2014, 10:38

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Времето през януари: От минус 15 до плюс 15 градуса

През следващата седмица ще настъпи промяна във времето

След няколко дни ще настъпи промяна във времето. Въпреки че ще остане по-топло за сезона, преваляванията от дъжд ще зачестят.

В края на месеца застудяването ще е факт и на 28-29 януари ще завали сняг. Такава е прогнозата на синоптика Минчо Празников в ефира на TV7. Той е категоричен, че температурите в момента не са аномалия. Те били в резултат от глобалното затопляне, което е отговорът на природата на нарушения баланс вследствие на човешката дейност.

Празников прогнозира топъл уикенд, но обясни, че системата на времето е прекалено динамична, за да очакваме 100-процентово сбъдване.

Времето през месец февруари ще се характеризира със студ, сняг и заледявания. 2014 година не е високосна и месец февруари ще бъде с характерните 28 дни, през които зимата и студът ще напомнят за себе си през цялото време.

През първите десет дни от месец февруари в страната ще преобладава разкъсаната облачност, като често може да се наблюдава и значителна. Преваляванията ще бъдат предимно от дъжд, като в по-високите места на страната дъжда ще е примесен със сняг. Около 4-5 дни се очаква засилено образуване на мъгли.

През второто десетдневие на месеца се очаква застудяване, което ще напомни на хората, че Малък Сечко може и да бъде много коварен, пише prognozata-vremeto.blogspot.com. Температурите около 16-ти февруари 2014 ще паднат рязко, като разликата между 2 дена ще е повече от 10 градуса. Застудяването обаче ще бъде краткотрайно (до 3 дена), след което се очаква времето да се стабилизира с нормалните за месеца температурни стойности.

В последните десет дни от февруари времето ще започва леко да се подобрява, напомняйки на хората и природата че идва месец март и пролетта.

Прогнозира се нетрайна снежна покривка, но в планините се очаква нейното повишаване. Сумата на валежите на дъжд се очаква да е малко по-голяма от нормалната за месец февруари 2014. В равнините се прогнозират 25-30 л/кв.м, 40-65 л/кв.м за в планините и около 100 литра на квадратен метър в планините Рила, Родопи и Странджа. Безоблачните дни се запазват почти колкото тези през Януари 2014 - около 6-7, но за сметка на това мъгливите дни намаляват..

През 2014 година месец февруари ще бъде с обичайната си месечна температура а именно: в Северна България и високите полета от -1 до 1 градуса, Южна България и Черноморието - 1-4 градуса, а в планинските райони се очаква температурите да са от минус 8 до минус 3 градуса.

Температурите ще са отрицателни и са възможни измръзвания и заледявания по високите места, бъдете внимателни при излизане в планината и носете всички необходими инструменти и екипировка за оцеляване по време на ниски температури. Във високопланинските части има опасности и от лавини от прясно навалелия сняг.