Пловдивска премиера на "Пътуване до Исла Негра“

Мисия Пловдив

18-01-2014, 11:07

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Тази вечер в "Петното"

"Пътуване до Исла Негра“ е филм за художника Атанас Хранов и неговия оригинален авторски проект – колекция носови фигури. Традицията да се поставят обемни фигури на носовете на корабите, за да ги пазят от бедствия и да напътстват моряците по верния път датира от дълбока древност и е свързана с вярването, че всяко пътешествие- физическо и духовно, се нуждае от небесна закрила .

Идеята да пресъздаде чрез средствата на живописта и скулптурата това вярване у Атанас Хранов се появява за първи път по време на посещението му в Исла Негра-къщата на Пабло Неруда в Чили. Поетът е колекционирал действителни корабни носови фигури. Документалният филм на БНТ Пловдив е опит да се покаже как създаването на тези произведения на изкуството всъщност е част от едно вълнуващо пътешествие в непознатото. То ще ви срещне с главния герой на романа „Гравьор на сънища“- Наско Х., Колекционера на любовни изречения, Високия художник и още поредица негови превъплъщения, най- вълнуващото от които е това на приключенеца- мореплавател. Разказът на художника за личната му страст по плаването, за личните му преживявания и най-важните за него хора е част от от Пътешествието, по време на което се появяват на бял свят картините- скулптури, Ореоли,Каталози за звезди .

След телевизионната премиера на филма по БНТ2, време е да видим това пътуване в града на Седмия хълм,в клуб" Петното". Защото само тук това може да се случи в присъствието на Високия художник, Колекционера на любовни изречения и Гравьора на сънища.

Премиерата ще бъде тази вечер в 19.00 часа в клуб "Петното на Роршах"- Пловдив.