Забъркаха България в оръжейни доставки за Сирия

Новините

18-01-2014, 11:39

Снимка:

n/a

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Официално не са издавани разрешения за износ на оръжие, твърдят от външно министерство

Русия е засилила доставките за Асад, като част от оръжията идвали от България, съобщи Ройтерс. Москва е изпращала за най-близкия си съюзник бомби, високотехнологични муниции, бронирани машини и безпилотни самолети.

Според "Ройтерс", доставките се осъществяват или директно от Русия, или чрез търговски схеми с доставчици от България, Румъния или Украйна.Източниците от международната оръжейна търговия твърдят, че в тези държави има изобилие от съветско въоръжение, а доставчиците не смеят да разочароват руснаците.

Според Външно министерство, междуведомствената комисия за оръжейна търговия не е издавала разрешителни за оръжейни сделки за Сирия. "От началото на конфликта няма издавани разрешения за износ на оръжие от България към Сирия, така че няма издавани такива разрешителни", обясни пред бТВ говорителят Ивайло Кашканов.

Междувременно стана ясно, че САЩ не могат да потвърдят информацията на Ройтерс, че Русия е увеличила оръжейните доставки, заяви говорителката на Държавния департамент Джен Псаки. 

Москва е извършила доставките в критичните седмици преди началото на мирните преговори в Женева, на които международната общност се надява да се намери изход от продължаващата трета година гражданска война в страната. Кремъл се опитва да засили своето влияние в региона на Близкия изток, отбелязва Ройтерс.