София до 2018 г. - зелена, чиста и красива

За обновлението на централната градска част са планирани 100 млн. евро

Разтоварване на сърцето на София от автомобилния трафик, повече въздух и зеленина. Това е обединяващото във вижданията на архитектите, които участваха в конкурса за новата визия на центъра на столицата, която трябва да е факт до 2018 г.

За обновлението на централната градска част са планирани 100 млн. евро от новата оперативна програма "Региони в растеж". В надпреварата на Столичната община се включиха 19 архитектурни студия и техни обединения с 40 проекта.

За целта емблематичните места на столицата бяха разделени на четири зони. Първата е Перловската река от Орлов мост до бул.“Драган Цанков“. Втората - ул. "Граф Игнатиев" и площадите край него. Третата зона е между президентството и Руската черква, а четвъртата около храма "Александър Невски".

Полетът на фантазията на архитектите затрудни сериозно 15-членното жури, начело с шефа на Съюза на архитектите Георги Бакалов. Оценяването на проектите приключи в късните часове в петък. В понеделник протоколът с "шампионите" ще е на бюрото на главния архитект Петър Диков.

С победителите Столичната община ще сключи договори за изработването на инвестиционни проекти на обща стойност 900 хил. лв. Награди са предвидени и за класираните на второ и трето място, съответно 10 000 лв. и 7000 лв.

Общината се надява да няма обжалвания, за да може проектите да са готови до средата на лятото. През втората половина се планират търговете за изпълнители, а от следващата година се очаква да започне и пълната промяна на сърцето на София. Целта е четирите зони да бъдат напълно обновени до 2019 г., когато София се готви да стане европейска столица на културата.

Не липсват и смели творчески решения като маркиране на т.нар. златна линия с цветни павета с инкрустиран на тях знак на София, която да сочи туристически маршрут, застилане със син асфалт на ул."Шишман", жълти павета на Орлов мост и паметник на хан Аспарух.