Една цифра оставя десетки болни без лекарства

Един грешно изписан код, заради една цифра остави десетки хора с тежки хронични заболявания, в това число и онкоболни, да се редят по опашки с дни, за да получат животоспасяващите си лекарства, алармира Нова ТВ. Те са принудени да ходят по няколко пъти до лекаря си и до Здравната каса, за да получат код, след него протокол и чак тогава лекарството си.

Причината - ново изискване на Касата, за което част от лекарите не знаели. Христина Манолова чакала на опашка в Столична здравна каса от поне 1 час. Трябвало да вземе протокол, срещу който да получи животоспасяващо лекарство за онкоболния си съпруг. За целта обаче е трябвало да спази едно ново изискване на Касата.

"Разбрах, че от Нова година по изискване на Здравната каса, че трябва да има нов код”, казва тя. Проблемът се оказва в това, че допреди два месеца всяка диагноза е имала трицифрен код, който се посочва от лекаря.

Срещу този код от касата издават протокол за лекарства или лечение. От 1 декември обаче кодът е четирицифрен. Заради стария код десетки, а може би стотици пациенти в страната, не могат да получат лекарствата си с дни.

"Цялата тази информация я има. Още през декември е качена на страницата на НЗОК", заяви Ваня Станчева от Столичната здравна каса. "Лекарите не могат всеки ден да влизат в сайта на касата, за да разбират какво да правят. Има си звена във всяка болница и е връзка между Касата и лекарите”, смята д-р Таня Койнова.