В Павел баня подготвят учениците за пазара на труда

Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство работи по няколко проекта

Вече трета година в Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство продължава работата по проекта «ДА НАПРАВИМ УЧИЛИЩЕТО ПРИВЛЕКАТЕЛНО ЗА МЛАДИТЕ ХОРА» УСПЕХ /Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти /, с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Целта на този проект е  чрез извънкласните дейности да се осмисли свободното време на учениците, да се откликне на техните интереси и да се превърне училището в желана територия за тях. Екипът по проекта се променя според сформираните клубове и секции. За учебната 2013-2014 година в професионалната гимназия се създадоха четири групи по проект УСПЕХ: клуб „Модерна европейска кухня и карвинг”; клуб „Народно словесно и танцово изкуство”; студио „Фризьорство и маникюр” и клуб „Мултимедия”. В групите са включени 52 ученици, участващи с желание в дейностите, които сами са определили.

През тази учебна година Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство продължава участието си и по проекта "Ученически практики". Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз и е с продължителност три години. Резултатите след приключване на първия етап от участието в проекта са добра практика за по-ефективно преминаване от училище към работното място. За учениците това е първа стъпка в овладяване на тънкостите на професията  готвач и сервитьор  сред професионални колеги и  партньори от бизнеса. Гимназистите добиват реална представа за естеството на работата и споделят, че това им носи удовлетворение. Придобитите  знания, умения и квалификация спомагат за личностното им израстване и са конкурентно предимство на пазара на труда. От своя страна работодателите са доволни от подготовката на учениците. Според тях те са много дисциплинирани, активни и прецизни в изпълнението на поставените им задачи. Чрез проектните дейности  се създават предпоставки за  успешната  реализация на младите хора от гимназията на пазара на труда и се осъществяват стабилни партньорства с работодателите от региона. С осем ученици се сключиха договори за работа по професията благодарение на участието в проекта. Стажантите, които приключиха успешно проекта, получиха европейски сертификати и бяха стимулирани със стипендия в размер на 300 лева. Гимназията работи успешно с представителите на местния хотелиерски и ресторантьорски бизнес.

За новата учебна година има засилено търсене от партньори и заявено желание за участие от 22 ученици от ІХ, Х, ХІ и ХІІ клас по  специалностите  готвач и сервитьор.

Професионалното училище е започнало работа и по нов европейски проект-“Нова възможност за моето бъдеще”. Това е пилотен проект за България, в който от област Стара Загора са включени  9 училища. Целта на този проект е валидиране на компетентностите и оценяване и признаване на съответствие между знания, умения и практически опит  на всяко лице над 16 години, независимо от пол, възраст, социално положение или етническа принадлежност, което не притежава официален документ за придобита  професионална квалификация. Проектът “Нова възможност за моето бъдеще” дава шанс на работещи в сферата на туризма да получат съответния официален документ за  професионална квалификация и да се чувстват сигурни на работното място.