Дългокосмести кози мериха козина, пръчове в конкуренция с рога

Животът

18-01-2014, 18:37

Снимка:

"Стандарт"

Автор:

BlagoevgradUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Редки дългокосмести кози дефилират край Крупник

Десетки стопани организираха истинско ревю за кози, пръчове и ярета на поляните край симитлийското село Крупник

Стотици хора дойдоха, за да видят шоуто на четириногите, които дефилираха в специално оградено място. Фермери от целия Пирински край показаха своите четириноги.

„Това са животни от породата „малка дългокосместа коза", те са от малашевски и калоферски тип. За да се съхранят тези редки породи, трябва да им се покаже красотата, да се видят предимствата им", сподели Тодор Георгиев, председател на Асоциацията за опазване и развъждане на малка дългокосместа коза, пише „Стандарт”.

Специално жури мина покрай всички животни, за да ги огледа и оцени. Всички бяха впечатлени от дължината на косъма на екземплярите – над 70 сантиметра, както и от дългите 60-70 см рога на мъжкарите. Най-много емоции предизвика дефилето на четириногите, които се изявиха като манекени. Собствениците им ги разхождаха пред погледите на зрителите. Надпреварата бе в три категории – за най-грациозна коза, за най-елегантен пръч и за най-атрактивно яре. 

Четириногите дами се оценяваха по дължината на косъма и походката, а мъжкарите – по големината на рогата и перчемите. Стопаните на класираните на първите три места в трите категории животни получиха награди от организаторите.