Вълци върлуват из Странджа

Животът

19-01-2014, 06:10

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вълци и чакали нападат добитъка в странджанските села

До момента са отстреляни и над 535 чакала

В района на Странджа продължават да шетат вълци. Въпреки че зимата не е люта, хищниците спазват традицията, създадена от години и замезват с малки телета, малачета и кончета, пуснати заедно с останалия добитък на свободна паша из гората.

За радост няма нападнати села и кошари, съобщи  Невен Каравасилев, председател на ловно-рибарско дружество „Лебед” в Бургас. Най-засегнати от вълците населени места са селата Индже Войвода, Вършило, Звездец и град Малко Търново, предаде в. "Бургас, днес и утре".
На територията на регионалната дирекция има отстреляни общо 27 вълка, като 26 от тях са убити на територията на ловно-рибарското дружество „Лебед”. До момента са отстреляни и над 535 чакала, като отстрелът на вредния дивеч продължава. По всичко личи, че сдружение „Лебед” ще бъде първенец на национално ниво по отстрел на хищници.
Попитан за това как стои въпросът с мечките, има ли ги в Странджа, защото из малките селца в другите български планини са пропищели от тях, Каравасилев коментира, че петдесетте години на минали век е била убита последната мечка в Странджа и то се разбрало, че тя вървяла като полуопитомена със стадата на каракачаните, които слезли от Сливенския балкан.
През миналия уикенд приключи груповият лов на дива свиня за цялата страна. На територията на ловно-рибарското сдружение са отстреляни около 400 диви свине.
Бургаските ловци могат да се похвалят с отлични трофеи. Два от тях са капитални – над 130 точки има и още 7, оценени за златни медали. Най-добрите трофеи са отстреляни от ловджиите на Крушевец, Индже войвода, Ново Паничарево и Евренозово.