Обявиха извънредно положение в Либия

В Либия беше обявено извънредно положение след сблъсъци в южната част на страната и слухове, че в тях са замесени поддръжници на бившия режим на Муамар Кадафи, предаде Франс прес.

Върховният орган на властта в страната - Генералният национален конгрес (парламентът) е взел това решение на извънредно заседание вчера, посветено на ситуацията в южния град Себха, съобщи премиерът Али Зейдан в реч по телевизията. Сблъсъците между местните племена тубу и аулед Слейман избухнаха на 10 януари след убийството на командир на местна милиция, свързана с Аулед Слейман, които обвинили тубу за смъртта му. По данни на медиите в тях са загинали около 30 души.

Местни източници твърдят, че въоръжената група, която щурмувала военновъздушната база Таменхент, била съставена от привърженици на бившия режим, които се възползвали от разклатената сигурност в града. Снощи говорител на министерството на отбраната съобщи, че армията си е върнала контрола над базата, след като авиацията нанесла въздушни удари, и че преследва нападателите, които избягали в пустинята. Той потвърди, че нападателите били привърженици на бившия диктатор.

Чернокожите тубу, които имат сусбсахарски произход и обитават оазиси на територията на Южна Либия, северен Чад и Нигер, твърдят, че са жертва на маргинализация в либийското общество. Арабските племена ги обвиняват, че в редиците им има чуждестранни бойци, особено от Чад, и се оплакват от бездействието на правителството пред "чуждестранното нашествие".

В речта си Зейдан съобщи, че е изпратил министъра на отбраната в Мисрата, за да заповяда на базираните там войски да се придвижат на юг и да възстановят сигурността и стабилността в региона, предаде Ройтерс.