Лекарство трие лошите спомени

Животът

19-01-2014, 12:29

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Лошите спомени могат да се изтрият. До това се стигна след създаването на специален медикамент, който заличава лошите преживявания и болката от тях. Лекарството е дело на изследователи от Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж, пише EkipNews.bg.
Лекарството може да се комбинира с психотерапия за намаляване на болката от травматични преживявания и посттравматичен стрес. По време на изследването си учените използвали лабораторни мишки, за да проверят ефикасността на новия медикамент, за който твърдят, че допълва ефекта на традиционната терапия. Действието му се състои в това, че премахва връзките, свързващи конкретни спомени със специфични неприятни емоции.
При хората, страдащи от посттравматично стресово разстройство, всеки път, когато преживяват отново неприятна случка от миналото, болката се завръща с пълна сила. Често срещано лечение за този проблем е терапия, която "стимулира лошите спомени в безопасна среда". Въпреки че това лечение има положителни ефекти, то обикновено се прилага само при пациенти с по-лека форма на заболяването.
Лекарството "HDACi" може да изкорени лошите спомени и първите резултати дават голяма надежда за успеха му.