500 милиона за общините по програма за регионите

Животът

20-01-2014, 08:51

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Областният управител запознава кметовете с "Растеж и устойчиво развитие на регионите"

Областният управител Венцислав Каймаканов ще проведе работна среща с кметовете на осемнадесетте общини на територията на областта. Тема на срещата, която ще се проведе днес, е представянето на публичната инвестиционна програма «Растеж и устойчиво развитие на регионите» с бюджет 500 млн.лв. Целта на тази програма е да обезпечи допълнителен финансов ресурс, като се финансират проекти извън допустимите за кандидатстване по оперативни програми. Със средствата могат да се финансират проекти и програми от следните сектори: ВиК, управление на отпадъците и други свързани с околната среда дейности, транспортна инфраструктура, социална и културна и други сектори, подкрепящи социално-икономическото развитие. На срещата ще бъдат обсъдени конкретни проекти и програми, които кметовете възнамерят да реализират на територията на съответната община. След като подадените от всяка една община заявления бъдат обобщени, в изключително кратки срокове администрацията ще подготви списък, придружен със съответните апликационни форми, съдържащ проекти и програми, чието изпълнение може да бъде финансирано.

Подадените проекти ще се насочват за оценка, приоритизиране, подбор и класиране в Междуведомствения съвет по предварително зададени критерии. Ръководител на Съвета е министърът на финансите, а негови членове са министрите на икономиката и енергетиката, на регионалното развитие, на инвестиционното проектиране, на транспорта, информационните технологии и на съобщенията, на околната среда и водите и председателят на Националното сдружение на общините в България.

Със своята координираща функция областните управители ще подпомагат общините в процеса на изготвяне на проекти и в същото време няма да имат правото да отхвърлят проекти, като по този начин се елиминира възможността за налагане на „сито“ по политически съображения по места.

Списъкът на проектите и отговорните за тяхното изпълнение институции, както и съответното финансиране, ще се одобряват с постановление на Министерския съвет. За прозрачното разходване на средствата, предоставени за финансиране на одобрените проекти, ще има наблюдение на тяхното изпълнение и представяне на периодични доклади, както и изготвянето на годишен отчет за напредъка. Прекратяването на финансирането на даден проект също е заложено, като средствата или ще бъдат пренасочвани към следващ в списъка проект или към нов.