Тежки сблъсъци в Киев, центърът на града в пламъци (СНИМКИ)

100 хилядния митинг ескалира, десетки са ранени

Тежки сблъсъци избухнаха в центъра на украинската столица Киев. Съобщава се за най-малко 70 ранени, като повечето от тях са с черепно-мозъчни травми. Има и пострадали от сълзотворния газ, използван от спецчастите, както и ранени полицаи.

Всичко започна с мирен митинг, на който се стекоха около 100 хиляди души. Те протестират срещу строгите репресивни мерки, приети от кабинета в сряда, ограничаващи организирането на демонстрации. С настъпването на нощта обаче, напрежението ескалира и маскирани атакуваха кордона полицаи, разположени около парламента. Първоначално органите на реда показаха сдържаност, но след като демонстрантите подпалиха техни превозни средства, полицаите прибегнаха до сила. Срещу протестиращите са използвани водни оръдия, като температурата в Киев бе около минус 7 градуса. От МВР отрекоха да са използвали водни оръдия срещу хората като уточниха, че водата е била за гасене на подпалените автобуси. Въпреки намесата на властите, на площада в центъра на украинската столица продължават да прииждат хора дори след полунощ.

След ожесточените сблъсъци президентът Виктор Янукович обяви, че е готов да преговаря с опозицията. Той обеща още в понеделник да създаде комисия от представители на администрацията на диржавния глава, правителството и опозицията, която да работи за преодоляване на кризата в страната.