Григор Димитров е на четвъртфинал на Australian Open

Гришо влезе в топ 20, чака Надал или Нишикори в следващия мач

Григор Димитров няма спирачки и продължава да пише нови страници от историята на българския мъжки тенис, като стана първият наш тенисист, класирал се на четвъртфинал от турнир от Големия шлем. Четвърти мач на Australian Open, четвърта победа, този път с 6-3 3-6 6-2 6-4 над Роберто Баутиста Агут и място на четвъртфиналите, където очаква Рафаел Надал или Кеи Нишикори.

Добрите новини в никакъв случай не спират дотук - днешният успех на Гришо му донесе и чек за $270,000 и 340 точки за ранглистата, които го изкачват до рекордното в кариерата му №19 в света. По този начин първата ни ракета постигна поредната си поставена цел, а сега следва дебют в Топ 10, който по всичко изглежда не е никак далеч, ако Димитров продължава с подобни игри, пише tenniskafe.com.


Днешният двубой започна великолепно за Григор, който след отлична защита и стабилност в разиграванията от дъното на корта предизвика няколко грешки на испанеца и поведе с ранен пробив и 3-1 гейма. Веднага след това отрази и брейкбол, а в следващите си няколко подавания бе почти безпогрешен и след половин час игра вече водеше със сет аванс.

Във втория сет се случиха две промени, които преобърнаха развоя на мача - настъпи спад в играта на Гришо, най-силно изразен в зачестилите грешки, спад на ефективността на първия сервис и много неточности от ретур, а в същото време испанецът повиши нивото си на игра в на практика всеки компонент. Резултатът бе пробив още на старта на сета, последван от добро представяне на Баутиста Агут в следващите му няколко сервис гейма и равенство в сетовете.

За щастие Григор бързо се завърна към силното представяне от началото на мача и усилията му не останаха невъзнаградени - ранен пробив при 1-1 гейма, последван от още един, когато испанецът сервираше за оставане в третата част и сет, спечелен за експресните 25 минути и завършил с красив лоб в отговор на къса топка. Сет, в който Димитров блесна с 11 уинъра срещу само 2 непредизвикани грешки и в който първата ни ракета показа желание за борба във всяко разиграване, твърдо решен да преследва победата с всички сили.

Два трудни сервис гейма за Григор белязаха началото на четвъртата част - в първия отрази два брейкбола, а във втория от 40-0 се стигна до дюс, но все пак и двата бяха спечелени от 22-годишния българин. При резултат 4-4 историята се повтори, но и този път Гришо измъкна гейма си, след като изоставаше с 0-30, а веднага след това нанесе своя удар. Испанецът, сервирайки за оставане в мача, бе подложен под сериозно напрежение от Григор, който бе просто блестящ в защита и в същото време атакуваше при първа възможност, а това доведе до мачбол. Последва грешка на Баутиста Агут и победата бе факт!

Гришо: Няма значение Надал или Нишикори, чакам ги с нетърпение

"Чувствам се великолепно. Малко съм изморен, но знаех, че Роберто Баутиста ще ме измори. Благодаря на всички, които ме подкрепяха," заяви в блиц интервюто на корта Гришо.

"Вече два пъти бях загубил от него, знаех какво да очаквам. Той игра добре във втория сет, трябваше да работя здраво за всяка точка. Имаше и лек ветрец," сподели още българинът.

Кой си пожелава измежду Надал и Нишикори за съперник на четвърфинал? "Играл съм и с двамата. Няма значение, просто се надявам да стане добър мач. Очаквам го с нетърпение!," завърши Гришо под бурните аплодисменти на "Маргарет Корт Арина" в Мелбърн.