Нова тв и БТВ продължават с размяната на кадри

Добрич Лайф

20-01-2014, 08:40

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

С пълна сила продължава да гори битката между Нова телевизия и БТВ, които се опитват да спечелят зрителската любов с най-различни средства. През 2013 г. двете медии направиха многобройни промени в програмата си, но в общественото полезрение останаха най-вече скандалите около размяната на кадри.
Последната рокада стана ясна преди броени дни - БТВ прибра падналото от ефира на Нова кулинарно предаване "Бон Апети". От 3 февруари Лора и Стоян ще се вихрят в ново студио и HD качество на картината. Половинчасовото им кулинарно предаване започва в 16,30 часа.

От екипа обещаха промени - ще се готвят по-бързи рецепти, които изискват и по-нисък бюджет. "Ще готвим по-често рецепти, които не представляват трудност за хора с малък кулинарен опит, защото ни гледат много млади хора", обещаха Лора и Стоян, пише Дума.

Така шоуто се върна в медията, от която тръгна преди години - първите издания на "Бон Апети" вървяха по БТВ, но лице на предаването бе Иван Звездев. По-късно той се раздели с продуцентите си, които отидоха в Нова тв, но продължи да готви в собствено си предаване.

Наскоро имаше и друга размяна на кадри - в началото на 2014 г. се оказа, че бивш шеф на Нова ще оглави БТВ. Идването на Павел Станчев в отбора на БТВ сякаш не предизвика големи сътресения, макар все още да витаят слухове накъде ще поеме предшественичката му на поста изпълнителен директор Вики Политова, която официално ще се занимава с "други дейности".

По-голям удар нанесе едно от знаковите имена на БТВ - Ани Салич, която напусна дългогодишните си работодатели, за да премине в редиците на основния им конкурент. Декемврийският й трансфер определено опъна нервите на шефовете в БТВ и се оказа последната капка в чашата на търпението им.

От медията излязоха с позиция, в която благодариха на всички свои служители, които "също получиха много атрактивни предложения за работа от конкурента ни, но не ги приеха". Телевизията се похвали, че се е доказала като школа за отлични кадри не само по отношение на водещи и репортери, а и за служителите зад кадър.

"Последните действия на Нова ТВ са категорична илюстрация на тоталната й немощ да даде стойностна алтернатива в ефира. Липсата на творчески и концептуален ресурс на конкурентната медия да създаде свои собствени силни лица и облик спъва развитието на целия пазар.

Така се ощетяват първо зрителите, принудени да гледат опити за създаване на огледален образ на БТВ, но също така и рекламодателите. Медия, която има амбиции да се развива, става неубедителна, когато за пореден път купува готови лица и концепции", захапаха конкуренцията от БТВ.

Скандалът сякаш позатихна, но се появи интервю на изпълнителния директор на "Нова броудкастинг груп" Дидие Щосел, който открехна завесата пред нещата, които предстоят в ефира. Признанието му, че със Салич са водени преговори през последните 6 месеца със сигурност е успяло да вбеси бившите й работодатели.

От Нова направиха заявка през новия сезон да наблягат не толкова на забавните предавания, колкото на по-сериозна тематика. "Искаме да бъдем начело както в развлекателните предавания, така и в новините и публицистиката", признава Щосел.

В края на октомври изпълнителният продуцент на БТВ Новините Дарина Сарелска напусна, за да стане директор на "Новини и актуални предавания" на Нова тв. През 2013 г. Нова успя да привлече други две знакови за конкурента й лица - Виктор Николаев и Ани Цолова.

Двамата напуснаха БТВ, за да седнат в сутрешния блок на основния й конкурент. Репортерът Миролюба Бенатова също се раздели с БТВ през 2013 г. От Нова също загубиха някои от знаковите си лица миналата година - Мартин Карбовски се прехвърли в ТВ7, а примерът му бе последван от водещия на новините Константин Филипов и бившата му съпруга, синоптичката Божана.

"Документите" се завръщат в ефир

От 1 февруари БТВ ще излъчи поредния сезон на предаването "БТВ Документите". Поредицата ще е в ефир от 22, а първият филм, с който ще бъде открит новия сезон, е на репортера Иван Георгиев.

Темата е "Македония - последният проект на Коминтерна", който ще разкаже за най-голямото национално предателство - насилственото обезродяване на близо 250 хил. българи и "превръщането им" в македонци.

В поредицата ще има и епизод, дело на Гена, която е подготвила филм за Валя Балканска и песента "Излел е Делю хайдутин". Журналистката дори е била допусната в контролната зала на НАСА.