Честваме Свети Евтимий

Животът

20-01-2014, 09:20

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На 20 януари почитаме паметта на Св. Евтимий, патриарх Търновски

На 20 януари Църквата почита Евтимий Велики и търновския патриарх Евтимий. Празникът е известен като Ихтим, Ихтима, Петльовден, Петеларовден или Петларовден. Последните три названия са свързани с основната обредна практика – жертвоприношение на петел във всяка къща с мъжка челяд.
В онези домове, където има момиченца, стопаните колят обикновено ярки за тяхно здраве. Краката на птицата се хвърлят на покрива на къщата, а перата ù се запазват. С тях бабите кадят болни или урочасани деца. В Странджанския край, където народният култ към Св. Евтим е особено развит, всяка жена коли за здравето на своите деца черен петел. Според местните вярвания Св. Евтим е господар на детските болести и той предпазва от „детешката” и „вънкашната болест” (детски паралич и епилепсия).
В Пловдивско денят е известен под името Черна или Църън ден. Тук освен принасянето в жертва на черен петел (или кокошка) се спазват и редица забрани – не се върши женска работа, не се къпе, не се правят сватби, за да не „църнеят”, т.е. да не жалят починал.