Недекларирана валута сгащиха митничарите на Малко Търново

Крими

20-01-2014, 12:26

Снимка:

Митница-Бургас

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Контрабандата на тютюн надви тази на цигарите

От тримата румънци са иззети общо 30 250 евро, 2 890 щатски долара и 2 800 нови румънски леи с обща левова равностойност 64 500 лв.

Недекларирана валута с левова равностойност на 64 500 лв. иззеха митническите служители на Малко Търново от трима румънски граждани. Нарушителите са пътували от Румъния през България за Турция с лек автомобил „Фолксваген” с румънска регистрация. Пред българските митнически служители те са заявили, че не пренасят валута или търговски стоки за деклариране. При извършената митническа проверка и личен преглед на тримата пътници в автомобила обаче е установено, че всеки един от тях е укрил в себе си валута в евро и долари, а също и в румънски леи, надвишаващи сумата от 10 000 евро, която не подлежи на деклариране. 

От тримата нарушители са иззети общо 30 250 евро, 2 890 щатски долара и 2 800 нови румънски леи с обща левова равностойност 64 500 лв. и са съставени актове за нарушение на Валутния закон. След приключване на административно-наказателната процудера по случая, задържаната недекларираната валута се отнема в полза на държавата.
От Митница Бургас напомнят на всички пътуващи през външните ни граници с Европейския съюз, че съгласно разпоредбите на Валутния закон и действащия Регламент (ЕО) 1889/2005 на Европейския парламент и на Съвета от 26 октомври 2005 година относно контрола на пари в брой, които се внасят и изнасят от Общността: ”всяко физическо лице, което влиза или излиза от Общността и носи пари в брой на стойност 10000 EUR или повече, е задължено да декларира тази сума пред компетентните органи на държавата-членка, през която влиза или излиза от Общността”.
Всяко физическо лице, което влиза или напуска територията на ЕС и пренася парични средства в размер на 10 000 евро или повече следва задължително да декларира тази сума пред митническите власти. Ако пренасяните през границата на страната за страна извън ЕС парични средства са в размер на 30 000 лв. или повече или тяхната равностойност в друга валута, лицата предоставят и удостоверение от компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите за липса на задължения или документ, удостоверяващ, че лицето не е вписано в регистъра на Националната агенция за приходите.
Актуална информация за изискванията и нормите за внос и износ на валута, валутни ценности и др., са публикувани официалния сайт на Агенция „Митници”, както и на информационни табели на самите гранични митнически пунктове.